Mastürbasyon Nedir? Mastürbasyonun Faydaları ve Zararları

Mastürbasyon nedir araştırması özellikle ergenlik dönemlerinde popüler oluyor. Mastürbasyon İngilizce karşılığı “Elle Rahatsız Etme” şeklindedir. Bu kelimenin Türkçe karşılığı ise “Özdoyum” şeklinde isimlendirilmektedir.

Mastürbasyon, kadın veya erkeğin cinsel birleşme olmadan klitoris, penis, skrotum, vulvai anüs veya göğüs gibi vücuttaki cinsel bölgelere dokunarak cinsel haz sağlanması ve sonuç olarak boşalmanın yaşanmasıdır. Bu davranış özellikle ergenlik ve gençlik dönemlerinde gerçekleştirilse de yetişkinlik döneminde de her iki cinste de çok yaygındır.

Dünyada erkeklerin %96’sının kadınların ise %72’inin en az bir defa mastürbasyonu gerçekleştirdiğini ortaya koymaktadır. Özellikle kişinin bedenini tanıması, cinsel yaşamını renklendirmesi ve orgazma ulaşma sürecini keşfetmesi için çok etkili bir cinsel aktivite olarak dikkat çekmektedir.

Mastürbasyon Ne Sıklıkla Yapılmalı?

Düzenli bir cinsel yaşamı olmayan ancak boşalma ihtiyacı duyan kişiler belirli aralıklarla mastürbasyon yapmaktadır. Ancak hem kadınlar hem de erkekler mastürbasyonun ne sıklıkla yapılması gerektiğini merak etmektedir.

Ne sıklıkla mastürbasyon yapılmalı sorusunun cevabı aslında kişiye göre değişiklik gösterir. Ancak cinsel ihtiyaçlar düşünüldüğünde genç ve yetişkin bireylerin haftada en az 1-2 defa mastürbasyona başvurması önerilir. Bu düzenli cinsel ilişki yaşamayan kişiler için geçerli olmakla birlikte cinsel istekle doğru orantılı şekilde sayı artabilir veya azalabilir. Bir kişi haftalık olarak 3-5 kez mastürbasyon yapabileceği gibi 10 günde 1 defa da yapabilir.

Mastürbasyonun Faydaları Nelerdir?

Mastürbasyonun faydaları üzerine bilimsel çalışma sayısı çok azdır. Ancak bu aktivitenin zararsız bir cinsel eylem olduğu uzmanlar tarafından kabul edilmektedir. En bilinen etkisi kişinin fiziksel, ruhsal ve zihinsel olarak rahatlamasını sağlamasıdır.

Düzenli yapılan mastürbasyon şu etkileri gösterir;

  • Stres seviyesinin azalmasını sağlar.
  • Uyku düzeninin oturmasını ve sürdürülmesine yardımcı olur.
  • Ruh halinin düzelmesini ve rahatlamayı gerçekleştirir.
  • Cinsel gerilimin azalmasını sağlar ve kişinin cinsel olarak vücudunu tanımasına katkıda bulunur.
  • İlerleyen dönemdeki cinsel hayatın düzene girmesine dolaylı katkı sağlar.
  • Cinsel istek ve ihtiyaçların kontrol altında tutulabilmesini destekler.
  • Erken ve geç boşalma problemlerinin düzene girmesine yardımcı olur.

Mastürbasyonun Zararları Nelerdir?

Doğru ve kararında mastürbasyonun zararlı olabilecek bir yan etkisi bulunmamaktadır. Toplumda ayıplı bir aktivite olarak görüldüğünden bu konuda insanlar suçluluk duygusu içinde olabilir. Özellikle ergenlik döneminde aile ve yakın çevre bu konuda kişiyi baskı altına alabilir. Bu yüzden de mastürbasyon yapan bireyler utanç duymaktadır.

Belirli durumlarda mastürbasyonun zararları bulunmaktadır;

  • Toplumumuzdaki anlayış nedeniyle kişi kendini suçlu hisseder.
  • Mastürbasyon yaptığının aile ve arkadaş çevresi tarafından öğrenilmesi halinde ayıplanma durumu ile karşı karşıya kalabilir.
  • Mastürbasyonun travmatik bir şekilde veya yanlış yapılması kişide erken veya geç boşalma problemlerine yol açabilir.
  • Mastürbasyon kişide bağımlılık haline gelirse sosyal yaşam, okul ve iş yaşamı olumsuz etkilenebilir. Kişi sosyalleşmekte güçlük çekebilir ve içine kapanabilir.

Mastürbasyon Yapılmazsa Ne Olur?

Kişi mastürbasyon yapmazsa hayatında bir değişiklik söz konusu olmaz. Ancak belirli bir yaştan itibaren bu cinsel aktiviteyi kararında, doğru ve düzenli yapan kişilerin cinsel yaşamı daha sağlıklı hale gelir. Aynı zamanda kişi kendini daha iyi tanıdığı için cinsel birleşme sırasında daha çok zevk alabilir.

Belirli bir süre mastürbasyon yapılmadığında kişide rüyada mastürbasyon yapmak gibi deneyimler yaşayabilir. Aynı zamanda belirli bir süre yapılmadığında kişi uykusunda kendiliğinden boşalabilir. Bu nedenle gelişmiş toplumlarda mastürbasyon özellikle düzenli bir cinsel yaşamı olmayanlar için bir ihtiyaç olarak görülmektedir. Kapalı toplumlarda bu eylem daha çok gizli bir şekilde yürütülmektedir.

 

Yazının Son Güncellenme Tarihi: 1 Aralık 2022